perjantai 25. tammikuuta 2013

Vanilijapullat

Kuten ensimmäisessä kirjoituksessani, nytkin päädyin leipomaan pullaa. Ei sille voi mitään, että pulla on hyvää! Siis lähinnä maulta ja ulkonäöltä, ei terveellisyydeltään. Reseptin pulliin otin täältä. Jauhojen lisäyksessä kävi niin, että silmänräpäyksessä unohdin lisäämäni jauho määrän ja sitten sitä meni epähuomiossa  taikinaan liikaa. Ei onneksi kuitenkaan vaarallisen liikaa. Pullien pyöritys oli hankalampaa jauhomäärän takia ja pullat ehkä voisivat olla mehukkaampia, mutta lopulta pullat olivat kuitenkin oikein maukkaita, jopa seuraavana päivänä.

Vaniljapullat

1 rkl mustia kardemummansiemeniä
3 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1,5 dl sokeria
0,5 tkl suolaa
150 g pehmeää voita
1,2 l erikoisvehnäjauhoja

Vanilijatäyte

5 dl maitoa
1 kpl vanilijatanko
1,5 dl sokeria
7 kpl keltuaista
1,5 dl maizenaa
50 g pehmeää voita

1. Tee ensin vanilijatäyte. Laita kattilaan maito. Erottele vanilijatangosta siemenet ja laita ne kattilaan, kuten myös tanko. Kuumenna. 
2. Vispaa sokeri, keltuaiset ja maizena ilmavaksi pallovispilällä. Lisää kuuma maito kelltuais-seokseen koko ajan vispaten. 
3. Laita koko seos takaisin kattilaan ja lämmitä koko ajan sekoittaen. Ei saa kiehua! Kun seos paksunee (täytyy olla pehmeää tahnamaista ja yhtenäistä) ota se pois liedeltä ja kaada kylmään astiaan ja lisää voi. Laita täyte jääkaappiin jäähtymään.

4. Valmista sitten pullataikina. Jauha kardemummansiemenet moorttelissa. Laita jauhetut siemenet ja maito kattilaan kuumenna 37 asteiseksi. Pilko voi paloiksi. Murenna kulhoon hiiva ja sekoita sinne myös maito, sokeri, suola, voi ja kananmuna. 
5. Lisää vehnäjauhoja vähitellen kunnes taikina on notkeaa eikä tartu sormiin. Anna kohota leivinliinan alla n.40 min.
6. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle leivinalustalle ja jaa taikina n. 16 osaan. Pyörittele paloista pyöreitä pullia  ja nosta ne pellille. Anna kohota vielä uudestaan leivinliinan alla 40 min. 
7. Ota täyte jääkaapista ja laita se pursotinpussiin. paina jokaisen pullan keskelle kolo ja pursota täytettä siihen. Voitele pullien reunat kananmunalla. 
8. Paista pullia (riippuen koosta) n. 10 minuuttia. Voitele pullien reunat voisulalla ja pyörittele sokerissa.
9. Tarjoile ja nauti! Nam!

Minusta oli hassua, että voita ei sulatettu. Siksi epäilenkin, että pullat ovat sen takia koostumukseltaan tiivimpää. Kuitenkin ne olivat pehmeitä ja hyviä... 







  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti