tiistai 15. tammikuuta 2013

Suklaakastanjapiirakka

Myönnän, että olen addiktoitunut englanninkielisiin sisustus/elämäntyylilehtiin. Tarkennan sen verran, että lehtien brittiversioihin. Ei mitään amerikkalaista hölynpölyä. Jonkin verran kalliimpia ne ovat kuin kotimaiset, mutta omasta mielestäni sisältö miellyttää minua enemmän kuin suomalaisten lehtien. Useimmiten ostan Country Homes and Interiors- lehden, mutta viimeksi ostin Country Living- nimisen lehden. Hienoja maalaistyylisiä keittiöitä ja koteja joiden perään kuolaan kuin bernhardilainen konsanaan. Kuitenkin blogia ajatellen sieltä löytyy myös rustiikkisia reseptejä piknikkieväitä varten tai illalliskutsuja järjestävälle. Uusimmassa lehdessä, jonka ostin oli suklaa-kastanjapiirakka. Kuva oli niin mainio, että sitä ei voinut sivuttaa. Hyvä syykin oli leipoa, koska kylään päiväkahville oli tulossa uimaopekaveri. Reseptiä olisi kannattanut hieman tarkemmin tutkia ennen leipomista, mutta soveltamalla selvittiin. Syynä oli se, että piirakkaan tuli tosiaan kastanjoita. En ole ennen edes syönyt niitä saatika käyttänyt ruoanlaitossa. Juuri ennen tai oikeastaan jo sen aikana, otin selvää miten kastanjat pitäisi käsitellä ennen käyttöä ja tässä teillekkin muutama vinkki.

Kastanjat voi valmistaa eri tavoin. Ylläty yllätys.. Kastanjassa on kaksi kuorta, jotka pitää poistaa ennen syöntiä. Kastanjat myöskin tarjoillaan useimmiten kypsennettyinä. Täältä englanninkielisiltä sivuilta saat käytännön ohjeet kastanjoiden valmistamiseen. Toinen bloggaaja on siitä jo kirjoittanut selvällä suomenkielellä ja tästä pääset lukemaan hänen ohjeensa. Itse tein melkein oikein keittämällä, mutta kuorin kovan kuoren päältä tietämättömyydessäni pois ennen kattilaan heittämistä. Kastanjat voidaan myös höyrystyskattilassa kypsentää noin 40 minuutissa. 

Kastanjoita.

Suklaakastanjapiirakka

Pohja
25 g vehnäjauhoja (jauhoja lisäsin itse ainakin muistaakseni noin 2 dl, koska muuten taikinasta ei tule muruista niinkkun ohje sanoi, että sen pitäisi sellaista olla)
25 g kaakaojauhoja
125 g suolatonta voita, huoneenlämpöisenä
85 g sokeria
1 keskikokoinen muna

Täyte
35 g suolatonta voita, huoneenlämpöisenä
35 g sokeria
1 keskikokoinen muna
60 g vehnäjauhoja
1 tlk leivinjauhetta
30 g kypsennettyjä kastanjoita paloiteltuina
35 ml kuohukermaa kylmänä
2 rkl kylmää vettä
90 g kastanja pyrettä (itse en tätä laittanut, koska sitä ei kumma kyllä ollut kaupassa)

Suklaa ganache
50 g maitosuklaata
50 g tummaa suklaata
190 ml kuohukermaa

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele piirakkavuoka voilla. Piirakan saa hienommin esille pöytään jos käytät irtopohjapiirasvuokaa.
2. Valmista pohja. Laita kulhoon jauhot, kaakaojauhe, voi ja sokeri ja sekoita muruiseksi. (Ohjeen jauho määrällä taikinasta ei tule muruista.) Lisää muna ja sekoita uudelleen. Jos nyt haluat niin sekoita joukkoon lisää jauhoja, jotta pohjataikinasta tulee murotaikinamaisempaa. Ota taikina kulhosta ja sormin painele piirasvuokaan. Pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
3. Tee kastanjatäyte. Vaahdota voi ja sokeri kulhossa kuohkeaksi, lisää kananmuna ja sekoita hyvin. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja paloitellut kastanjat. Lisää kuivat aineet voi-sokerivaahtoon. Lopuksi lisää kerma ja vesi ja sekoita oikein hyvin.
4. Ota piirasvuoka jääkaapista. Jos käytät kastanja pyrettä levitä se pohjan päälle. Sitten kaada kastanjatäyte vuokaan ja levitä joka puolelle. Paista uunissa noin 20 minuuttia kunnes täyte on hieman kullanruskeaa. Anna jäähtyä. Jos täyte on oussut liikaa, ota sitä vähän pois, jotta suklaakerros  mahtuu hyvin vielä täytteen päälle.
5. Valmista suklaaganche. Laita paloiteltu suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kiehuvasksi varovasti ja kaada sitten kulhoon. Vispaa seosta, jotta siitä tulee sileää. Anna jäähtyä 10 min. Kaada ganache piirakan päälle. Laita vuoka jääkaappiin ja tarjoile jäähdytettynä. Ennen tarjoilua anna olla hetken huoneenlämmössä, jotta piirakkaa on helpompi leikata. 








Eikun maistelemaan!

2 kommenttia:

  1. Ah, ja kyllä oliki hyvääää!! kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja olehyvä! :D Kerro kun taas makeanhammasta kolottaa!

      Poista