tiistai 11. kesäkuuta 2013

Lohileivät

Tässä viikko pari sitten tein eläkejuhliin pientä tarjottavaa. Tein lohileipiä ja vaahtokarkkeja (tulevat erilliseen päivitykseen). Ne mielestäni sopi hyvin tähän pieneen tilaisuuten ennen kuin osa osallistujista lähti syömään. Niiden kanssa tarjottiin kuoharia ja kahvia. Lohileipien leivät tein myö itse, niistä valitettavasti ei ole erillista kuvaa. Toinen leipä sisältää ruisjauhoja, toinen ei.



Lohitäyte
n. 40-50 leivälle

5 dl kuohukermaa
200 g creme fraichea
120 g smetanaa
1 sipuli
1 (pieni) punasipuli
½ chili ilman siemeniä
1 ruukku tuoretta tilliä
1 ruukku tuoretta ruohosipulia
500 g kraavia lohta/kirjolohta
pippuria

1. Vaahdota kerma isossa kulhossa. Sekoita joukkoon smetana ja creme fraiche, huolehdi, että seokseen ei jää klönttejä.
2. Pilppua sipulit, chili, tilli, ruohosipuli ja sekoita kulhoon. 
3. Paloittele kala pieniksi paloiksi. Lisää kulhoon. Mausta pippurilla oman makusi mukaan. 

Tämän täytteen voit tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi.


Seesamileipä
2 vuokaleipää

50 g hiivaa
50 g voi
5 dl maitoa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 muna
n. 1,3 l vehnäjauhoja
seesaminsiemeniä

1. Murenna hiiva isoon kulhoon. Sulata voi kattilassa ja lisää maito, lämmitä kädenlämpöiseksi (37astetta). Liuota hiiva pieneen määrään nestettä, lisää loppuneste. 
2. Lisää suola, sokeri ja kananmuna sekä suurin osa jauhoista. Sekoita tukevalla puukauhalla kunnes taikina on sileää ja tasaista. Kohota taikinaa n. 30 min.
3. Voitele kaksi leipävuokaa ja ripottle sen pohjalle seesaminsiemeniä.
4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa loput jauhot taikinaan rauhallisin ottein. Vaivaaminen poistaa taikinasta kaasukuplat. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile ne tangoiksi. 
5. Pistele leipiä haarukalla. Nosta ne vuokiin ja anna vielä kohota 40 min. 
6. Paista leipiä uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 30-40min.
7. Anna leipien jäähtyä n. 10 min ennen kuin kumoat ne ritilälle. Kääri leivät leivinliinaan.


Sabinaleipä
2 vuokaleipää

Tumma makea ruokaleipä

50 g hiivaa
50 g voita
5 dl vettä
1 dl vaaleaa siirappia
1 tl suolaa
1 l hienoja ruisjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja

1. Murenna hiiva kulhoon. Sulata rasva kattilassa ja lisää vesi, siirappi ja suola. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada tilkka nestettä hiivan päälle, sekoita kunnes liuennut. Lisää loppu neste ja ruisjauhot.
2. Alusta taikinaa voimakkaasti. Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan. Taikinan pitää olla melko kiinteää ja irrota kulhon reunoista. Anna kohota n. 30min.
3. Kumoa taikina työalustalle ja vaivaa siihen loput jauhot. Leivo kaksi sileää leipää ja nosta ne voideltuihin suorakulmaisiin vuokiin. Pistele leivät. Kohota vielä uudelleen 30 min. 
4. Paista ritilällä uunin pohjalla 175 asteessa ensin 15 min ja nosta sitten ritilä alimmalle tasolle ja paista vielä 35-45 min. Voit voidella leipiä paiston aikana vedellä.
5. Kaadaa varovasti ritilälle ja käännä oikein päin, kääri leivinliinaan. Anna leipien tekeytyä muutama päivä ennen viipalointia.







Leipien kokoaminen. Tarvitset vielä lisäksi salaatinlehtiä. Viipaloi leivät ja puolita viipaleet kolmioiksi. Voitele leivät, laita salaatinlehti, lusikallinen täytettä. 

Tarjoile ja nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti