maanantai 29. huhtikuuta 2013

Laventelikuppikakut

Järjestin muutamalle ystävälleni teekutsut ensimmäistä kertaa. Ketään ei kieltäytynyt tulemasta. Alusta lähtien suunnittelin leipovani laventelikuppikakkuja ja marenkikookoskakun, mutta lopulta kakku vaihtui manteli-suklaapiiraaseen (katso seuraava kirjoitus). Laventelikuppikakut saivat suuren suosion ja niitä meinattiin viedä kotiinkin. Kuitenkin houkutus oli liian suuri ja ne tuli syötyä jo ennen kotiinlähtöä.




Laventelikuppikakut
12 kpl

1,2 dl maitoa
3 rkl  kuivattuja laventelinkukkia (luontaistuotekaupat)
120 g vehnäjauhoja
140 g sokeria
1½ tl leivinjauhetta
40 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
1 kananmuna

Kuorrute

0,25 dl maitoa
1 tl kuivattuja laventelinkukkia
250 g tomusokeria siivilöitynä
80 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
pari tippaa purppuranväristä elintarvikeväriä 

1. Edellisiltana tai vähintään kaksi tuntia aikaisemmin mittaa taikinan ja kuorrutteen maidot omiin laseihinsa, lisää kuivatut laventelinkukat, peitä ne kelmulla ja laita jääkaappiin.
2. Kuumenna uuni 170 asteeseen ja ota esille muffinssipelti/tavallinen pelti ja asettele paperivuoat paikalleen.
3. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja voi kulhoon ja vatkaa hiljaisella teholla, kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat hyvin sekoittuneet.
4. Siivilöi laventelimaito ja kaada se hitaasti taikinaan ja sekoita hyvin. Lisää vielä kananmuna ja sekoita taikina sileäksi.
5. Lusikoi taikinaa vuokiin 2/3. Paista uunissa n. 20 min, eli kunnes kakut ovat kullanruskeita ja tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä hetki pellillä ja sitten ritilän päällä. 
6. Valmista kuorrute: Vatkaa keskenään tomusokeri, voi ja elintarvikeväri keskinopeudella, niin että ainekset sekoittuvat hyvin. Sekoita hiljaisella ja lisää siivilöity laventelimaito. Jatka sekoitusta hiljaisella kunnes ainekset ovat sekoittuneet keskenään hyvin. Käännä sitten koneen teho suurelle ja jatka n. 5 minuuttia. Vatkatessa väri vaalenee ja seos tulee kuohkeammaksi.
7. Levitä kuorrutetta täysin jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. 
8. Tarjoile ja nauti!

Huomatkaa, että kuorrutetta ei kannata laittaa liikaa, koska se on todella makeaa! Itse en kestäisi enempää kuin tuon verran kuin kuvissa näette.

Omasta mielelstäni laitoin hieman liikaa väriä kuorrutteeseen.







Hyvää vapun odotusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti