lauantai 13. huhtikuuta 2013

Aamuleipä

Nyt on kulunut liian kauan edellisestä päivityksestä! Täytyy vain sanoa, että oli hieman teknisiä ongelmia. Olen nyt tällä hetkellä hieman innostunut leivän leipomisesta. Sitä ei laannuta yhtään se, että meikäläisen isäkin on koko ajan kokeilemassa kaikenmaailman leipäreseptejä. Onneksi teemme hieman erityyllisiä leipiä. Viimeksi isä teki hapanleipää ja minä vaaleita aamuleipiä ja seuraavasta päivityksestä löytyvää auringonkukkaleipää. Haha! Jos otolliseen aikaan löytyy hyvä markkinarako, niin me taidetaan isän kanssa perustaa oma pieni leipomo-konditoria. No... Ehkä tämä ajatus tulee uudelleen aiheelliseksi kun isä jää eläkkeelle. Hihihii...

Mutta tosiaan! Viime vkl tein siis kahta erilaista vaaleaa leipää. Toiseen kylläkin tuli lisäksi ruisjauhoja ja toiseen spelttijauhoja, joten ei ihan pelkällä vehnäjauholla leivottu. Monet teistä ehkä lukeekin Leivotaan-lehteä, mutta silti laitan nämä Leivotaan-lehdestä (2/2013) ohjeet tänne. Voidaan vaikka ajatella, että tämä on ns. testing testing.

Aamuleivät  
n. 8 kpl

Huom! Tee taikina jääkaappiin illalla ja anna sen kohota ja tekeytyä koko yö. Aamuksi tuoretta ja herkullista leipää.

4 dl vetä
12 g hiivaa (1/4 pkt)
1 ½ tl suolaa
1 ½ rkl hunajaa
3 dl ruisjauhoja (hhienoja tai karkeita)
½ dl ruisrouhetta
5-6 dl vehnäjauhoja
kurpitsansiemeniä koristeeksi

1. Illalla: Mittaa vesi kulhoon ja murenna hiiva veden joukkoon, sekoita kunnolla. Lisää suola, hunaja, ruisrouhe ja -jauhot ja sekoita hyvin. Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan. Alusta taikina joustavaksi, mutta jonkin verran löysäksi. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin yöksi.
2. Aamulla: Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja laita pelti myös uuniin. Kauli taikina jauhoitetulla alustalla noin 26x56 cm kokoiseksi suorakaiteeksi. Taita taikina kahtia pitkältä sivulta, jolloin kooksi tulee 13x56 cm.
3. Leikkaa taikinasta 8-10 palaa ja laita ne leivinpaperin päälle. Sudi leivät haalealla vedellä ja ripottele päälle kurpitsansiemenet. Anna leipien kohota 30 min liinan alla.
4. Ota kuuma uuninpelti pois uunista, nosta leivät sen päälle ja pistä uuniin. Voit laittaa uunin pohjalle uuninkestävässä matalassa astiassa vettä, mikä tekee leipien kuoresta rapeamman.
5. Paista leipiä keskitasolla 12-15 minuuttia.
6. Tarjoile ja nauttikkaa!






Iloista lumensulamis-päivää kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti