perjantai 4. tammikuuta 2013

Uuden vuoden leivonnaiset

Viimeinen viime vuoden päivitys tulee tässä! Vietimme rauhallisesti kaveripariskunnan kanssa uutta vuotta maalla. Ohjelmaan kuului kuppikakku/muffinssi kahvit, sauna, ruokaa, lautapelejä ja rakettien ammuntaa. Harmi vain, että ilma oli aivan kamala rakettien ammuntaan. Mutta taisi käydä niin, että minä ammuin kaikki isot raketit ja J ampui perhoset :D Säästä huolimatta kun sain raketin käteen, kävi kuin jouluna, eli pieni lapsi kuoriutui ulos minusta.

Tarjosin kahvihetessämme raikkaita sitruunakuppikakkuja ja pinaatti-juustomuffinsseja. Kuppikakut kumma kyllä menivät paremmin kaupaksi, mutta eivät muffinssit kuitenkaan pahoja. Tarkistellaan ensin sitruunakuppikakkujen ohjetta lähemmin. Molemmat ohjeet ovat uudesta leivontakirjastani Leivonnaisia herkkusuille - kuuluisan konditorian suosikkireseptit (alkuperäinen teos: the hummingbird bakery cookbook).

Sitruunakuppikakut
12 kpl

120 g vehnäjauhoja
150 g sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
2 rkl (noin 1 sitruunankuori) sitruunankuorta sekä ylimääräistä koristeluun
40 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
1,2 dl (täys)maitoa
1 kananmuna

Sitruunakuorrute

250 g tumusokeria siivilöitynä
80 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
2 rkl sitruunankuorta
pari tippaa keltaista elintarvikeväriä (ei ole pakko)
0,25 dl (täys)maitoa

1. Kuumenna uuni 170 asteiseksi. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe, sitruunankuori ja voi kulhoon ja vatkaa hiljaisella nopeudella, kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Kaada hiljalleen joukkoon maito ja vatkaa sen verran, että ainekset juuri ja juuri sekoittuvat.

2. Lisää joukkoon muna ja vatkaa vain kunnes muna on sekoittunut joukkoon. Jatka sekoittamista vielä pari minuuttia jotta taikinasta tulee sileää. Älä vatkaa liikaa. 

3. Lusikoi taikina muffinssipellillä oleviin paperivuokiin. Jätä kolmannes tilaa. Paista kakkuja 20-25 minuuttia. Voit tehdä tikkitestin. Nosta kuppikakut uunista ja anna jäähtyä hetken pellillä ja siirrä sitten ritilälle jäähtymään kokonaan.

4. Valmista sitruunakuorrute. Vatkaa tomusokeri, sitruunankuori ja elintarvikeväri kulhossa keksinopeudella sekaisin. Pienemmällä teholla sekoita joukkoon maito ja sen sekoituttua joukkoon säädä kone täysille ja sekoita noin 5 minuuttia, jotta seoksesta tulee vaaleaa ja kuohkeaa. Mitä pidempään vatkaat sitä kuohkeampaa siitä tulee.

5. Levitä jäähtyneiden kuppikakkujen päälle kuorrutetta oman maun mukaan ja ripottele päälle raastettua sitruunankuorta. Tarjoile ja nauti!







Pinaatti-juustomuffinit
12 kpl

30 g voita
½ pientä punasipulia hienoksi pilkottuna
360 g vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
1 tl cayennepippuria (1 tl minun makuun hieman liikaa)
250 g cheddarjuustoa raastettuna (mikä tahansa kova juusto käy)
2,2 dl (täys)maitoa
1 kananmuna
130 g pieniä pinaatin lehtiä (itse en käyttänyt noin paljoa)

1. Kuumenna uuni 170 asteiseksi. Sulata voi kattilassa ja paista siinä sipuli. Jätä odottamaan.

2. Mittaa jauhot, leivinjauhe, cayennepippuri ja juusto kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa keskenään maito ja muna ja kaada seos sitten hitaasti jauhojen joukkoon. Vatkaa koko ajan sähkövatkaimella ja jatka vatkaamista kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Minulla taikinasta tuli todella paksua ja se jäi todella helposti kiinni vatkaimeen.

3. Sekoita pinaatti ja punasipuli tasaisesti taikinaan puulusikalla.

4. Lusikoi taikina paperivuokiin, jotka ovat muffinipellin koloissa. Paista muffineja uunissa 30- 35 minuuttia. Niiden kuuluu tuntua kimmoisilta ja olla kauniin ruskettuneita. Jäähdytä muffineita ensin pellillä ja siirrä sitten jäähtymään kokonaan ritilän päälle. Tarjoile ja nauti!




Ei tullut ihan täydelliset kohonneita ja tasaisen kuperia, mutta ihan maittavia. Muuten, nämä 12 kpl on mitoitettu amerikkalaisiin hieman meidän normaalia suurempiin paperivuokiin. Niitäkin kyllä löytää marketista.

Hyvää perjantai iltaa!
Huomenna macaroneja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti